Apple kondigt nieuwe besturingssysteem OS X-versie ‘Yosemite’

Apple heeft vandaag zijn nieuwe besturingssysteem OSX-versie Ýosemite’aangekondigd. Yosemite komt voor consumenten in de herfst gratis beschikbaar. Veranderingen :

  • OS X 10.10 komt met een radicaal ander uiterlijk. In tegenstelling tot voorgaande versies zijn de iconen veel eenvoudiger en platter, een lijn die Apple eerder inzette met iOS 7. Gradiënten en texturen ontbreken en de panelen zijn nu doorschijnend. Daarnaast kan de taakbalk bovenin ook worden ingesteld in een donkere kleur, waarmee Apple naar eigen zeggen powerusers tegemoet wil komen.
  • Apple heeft in Yosemite ook het Notification Center onder handen genomen. Met het nieuwe notificatiecentrum kunnen gebruikers zelf instellen wat er kan worden getoond. Zo kunnen de kalender en het weer direct worden getoond en is het ook mogelijk om widgets van applicaties uit de App Store in willekeurige volgorde toe te voegen. Verder kan er met Spotlight voortaan systeembreed worden gezocht.
  • In Yosemite heeft ook Safari een grote wijziging ondergaan. Apple heeft voortaan de bladwijzerbalk weggelaten en gecombineerd met de adresbalk. Daarnaast paste de fabrikant ook de tabsinterface aan; Safari toont voortaan tabbladen in een overzicht met miniaturen, waarbij tabbladen die betrekking hebben op één site in een aparte stack worden getoond. Verder ondersteunt de browser nu WebGL, Spdy en html5 premium video, waarmee bijvoorbeeld zonder plugin naar Netflix kan worden gekeken. Dit komt volgens Apple de batterijduur ten goede. Tenslotte kunnen afbeeldingen in de browser zelf worden bewerkt.
  • Ook Mail is aangepast, toonde software-engineer Craig Federighi tijdens de Keynote. Apple laat gebruikers met MailDrop voortaan bijlagen van 5GB via mail versturen, waarbij de bijlagen naar iCloud worden gestuurd en daar versleuteld worden opgeslagen. De ontvanger krijgt het bestand direct te zien in Mail, mits hij een Mac-gebruiker is. Gebruikers van andere mailclients krijgen een linkje naar iCloud, waarna ze het bestand kunnen downloaden. Met Mail is het voortaan ook mogelijk om handgeschreven informatie aan mailtjes toe te voegen, een techniek die Apple MarkUp noemt.
  • Apple legt met Yosemite verder de nadruk op het werken tussen verschillende apparaten. Een van de grootste veranderingen is de nieuwe clouddienst iCloud Drive. Daarbij zijn iCloud-bestanden voortaan ook direct benaderbaar via Finder en zijn ze vanuit dat programma ook te beheren. De bestanden in iCloud Drive kunnen worden gesynchroniseerd via Mac-en Windows-computers.
  • Verder biedt Apple voortaan de mogelijkheid om met AirDrop voortaan bestanden te delen tussen Macs en iOS-apparaten. Voorheen was die functie om bestanden via een ad-hoc-wifi-verbinding te delen alleen aanwezig op Mac-apparaten.
  • Apple kondigde ook Handoff aan, waarmee met meerdere apparaten aan een bestand kan worden gewerkt. Iemand die bijvoorbeeld op een Mac een presentatie maakt en vervolgens wegloopt met zijn iPad, krijgt op de tablet een notificatie te zien. Wanneer hij die vervolgens wegveegt, kan hij verder werken aan het bestand dat op zijn Mac stond.

Yosemito