Duurzame energie goed voor 6,5 miljoen banen

In 2013 stelde de sector van de duurzame energie wereldwijd 6,5 miljoen mensen tewerk, een stijging met 14 procent tegenover het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het International Renewable Energy Agency (Irena).
“Met een directe of indirecte tewerkstelling van 6,5 miljoen mensen in hernieuwbare energie toont de sector dat het niet langer een niche is, maar een betekenisvolle speler op het wereldtoneel”, zegt Adnan Amin, directeur van Irena. In 2012 stelde de sector nog 5,7 miljoen mensen tewerk.
Geografisch gezien worden de meeste mensen tewerkgesteld in China, Brazilië, de VS, India, Duitsland en Spanje, terwijl zonne- en windenergie, biobrandstoffen en biomassa de sectoren zijn met de meeste banen.
Volgens de cijfers van Irena is Azië in belangrijke mate verantwoordelijk voor de groeicijfers. “De snel groeiende vraag naar zonne-energie in China en Japan heeft de tewerkstelling doen stijgen”, zegt Rabia Ferroukhi, hoofdauteur van het rapport. “Verschillende Chinese fabrikanten hebben de capaciteit opgedreven.”
Ook in de windenergiesector is het China, samen met Canada, dat voor een positieve impuls zorgt. Offshore windparken blijven voorlopig vooral een Europees fenomeen, met name in Groot-Brittannië en Duitsland.

zonne-energie