Overheid wil NL-Alert volgend jaar laten werken via 4g

Het mobiele alarmsysteem NL-Alert moet vanaf september volgend jaar werken op 4g. Tot nu toe werkt het systeem alleen op 2g en 3g. Bovendien moet het systeem in minstens 95 procent van de gevallen werken en binnen drie minuten een bericht doorgeven.

1370420397

De deadline van september 2015 is nog niet definitief, maar maakt deel uit van een concept-besluit dat het ministerie online heeft gezet. De regering vraagt anderhalve maand input over het voorgenomen besluit; het zou kunnen dat die deadline dus nog wijzigt binnenkort. Nu krijgen mensen die op het 4g-netwerk zitten het alarmbericht niet.

In het concept-besluit legt de regering eisen neer voor NL-Alert. Zo moet het in 95 procent van de gevallen werken en wil het ministerie binnen drie minuten na het uitsturen een bevestiging van providers of het bericht inderdaad verstuurd is; binnen die tijd moeten providers het bericht dus ook verspreid hebben. Bij testen tot nu toe lukte dat niet; veel mensen kregen het bericht later binnen.

NL-Alert is al enige tijd operationeel en de overheid zet het alarmsysteem onder meer in bij branden. Het systeem werkt via cell broadcast, dat werkt naast reguliere sms. Daardoor kan de overheid mensen alarmeren, ook als het netwerk overbelast is.