Samsung heeft moeite met verkopen in Europa

Samsung waarschuwt dat het minder smartphones zal gaan verkopen. Vooral in Europa en China zit de marktleider met grotere voorraden Samsung toestellen opgescheept.

Samsung noemt die grote voorraden als reden waarom de winst lager uitvalt dan die van vorig jaar. De fabrikant noemt meerdere redenen. Een van de belangrijkste is dat de Koreaanse won sterk staat tegenover onder andere de dollar en de euro. De gehele smartphonemarkt zou volgens Samsung tegenvallende groei vertonen en tegenvallende verkopen in Europa hebben tot grotere voorraden geleid.

gsmarena_001

Daarnaast kampt Samsung in Europa, maar vooral ook in China, met toegenomen concurrentie. In China timmeren bedrijven als Xiaomi, Huawei, Lenovo en Oppo hard aan de weg met goedkopere smartphones. Van verdere invloed zou zijn dat consumenten minder tablets dan smartphones kopen en dat de verkoop van grote smartphones¬†impact heeft op de verkopen van kleine tablets met 7″- en 8″-schermen: Samsung heeft dit jaar al veel nieuwe tablets uitgebracht. Tenslotte zijn de marketingkosten in het tweede kwartaal verder opgelopen voor Samsung.

Voor het komende kwartaal verwacht Samsung hogere resultaten en de smartphoneverkopen zouden aantrekken, mede door een komende release van een nieuwe smartphonelijn. Samsung geeft aan geen verdere stijging van de marketingkosten te verwachten. Samsung verwacht in het huidige kwartaal een winst van 7,2 biljoen won, omgerekend 5,3 miljard euro, en een omzet van 52 biljoen, omgerekend 37,9 miljard euro won.