‘Zonne-energie verstoot kolen en gas van de energiemarkt’

Zonne-energie zal op de lange termijn gas- en kolencentrales van de markt stoten door de dalende kosten en verbeterde technieken, dat voorspellen internationale ondernemers en zonne-energiekenners Jeremy Leggett en Thierry Lepercq.

Zonne-energie kan de komende twintig jaar voor een vaste lage prijs worden aangeboden. Dat in tegenstelling tot andere grondstoffen waarvan de prijs altijd schommelt, zegt Leggett, de oprichter van Solarcentury. Dat bedrijf installeert onder meer zonnepanelen en levert er service op.

Markt op de kop
Thierry Lepercq is de voorzitter van het Franse Solairedirect. Hij voorspelt dat dalende kosten en een stijgend rendement zorgen dat zonne-energie de komende jaren belangrijker wordt. Zonnestroom zou zelfs de basisleverancier van stroom kunnen worden.

zonnepanelen-610x357px_0

Leggett denkt dat zonne-energie de hele markt in 2020 helemaal veranderd zal hebben. Hij voorspelt dat er een grote oliecrisis zal plaatsvinden halverwege dit decennium vanwege de lage olievoorraden.

5 cent voor een kilowattuur
De kostprijs van zonne-energie is al gedaald tot 5 cent per kilowattuur in gebieden als Chili en Texas en 7 cent in het Middellandse Zeegebied, Zuid-Afrika, India en Azië.

In Nederland zou zonne-energie voor minder dan 10 eurocent per kilowattuur kunnen worden opgewekt in 2020. Dat is goedkoper dan stroom uit andere bronnen, zegt Wim Sinke van kennisinstituut Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).